На брифинг в Народното събрание, извънпарламентарната партия  АБВ алармира за

...
На брифинг в Народното събрание, извънпарламентарната партия  АБВ алармира за
Коментари Харесай

АБВ алармират за четири схеми за реекспорт на лекарствата

На брифинг в Народното събрание, извънпарламентарната партия  АБВ сигнализира за четири схеми за реекспорт на медикаментите. Първата е, когато огромен дистрибутор внесе лекарства, продаде част от тях на аптеки в страната, а останалото количество изнесе.

Според Георги Кючуков тази процедура, даже да не е напълно морална, не е противозаконна. По сметки на специалистите от АБВ, в случай че реекспортът е в границите на 15-20%, това не би повлияло на пазара, само че действително той е доста повече.

Втората е по-скандална - когато дистрибутор продава на аптеките медикаменти, откъдето обаче ги изкупува различен огромен дистрибутор.
Има обстоятелства, че от шест аптеки от началото на годината до края на месец март са изкупили медикаменти за 4,4 милиона лв., добави Кючуков.

Има и скица, при която всеки медикамент се изкупува с подправени предписания или с подправени пациенти. От политическата мощ оферират законодателни ограничения за ограничение на паралелния експорт на лекарства.Според тях, би трябвало да се дадат доста по-големи пълномощия на Агенцията по медикаментите, която да следи този реекспорт.

От Комисията за битка със сивата стопанска система се ангажират интензивно с тематиката, разгласи пред публицисти ръководителят й Емил Димитров .

 Сотир Цацаров Заради паралелния експорт на медикаменти, депутатите от краткотрайната комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата  изслушаха основния прокурор. След двучасова полемика стана ясно, че е нужна смяна в Наказателния кодекс, тъй като, съгласно настоящото законодателство, паралелният експорт на медикаменти не е закононарушение.

Главният прокурор Сотир Цацаров се разгласи и за смяна в статута на Изпълнителната организация за медикаментите:

Не е ли време да мислим за самостоятелен регулатор или това не е комфортно на много крупни ползи, които са свързани с производството, търговията, пък и износа на медикаменти, тъй като един подобен регулатор ще бъде неуместен. Ако един подобен регулатор просъществува, тази полемика тук ще бъде на половина изпразнена от наличие.

Подкрепям казаното от голям брой народни представители тук, че това - износът и търговията с медикаменти, както и производството, несъмнено, се оказват един от най-доходоносните бизнеси в страната. Само, че другите рефлектират не директно, а това рефлектира напълно директно върху здравето на хората, добави Цацаров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР